Igor Jurić u „Kažiprstu“: Vreme se promenilo, a deca nisu svesna (VIDEO)

Roditelji ne smeju više da misle da je isto kao kada su oni odrastali, vreme se promenilo, a deca nisu svesna opasnosti, rekao je Igor Jurić, otac ubijene Tijane.

„Celo društvo mora više da radi na tome da se deca upoznaju sa opasnostima koje vrebaju, a kazne se moraju pooštriti“, rekao je Jurić u Kažiprstu.

Kako je naveo, ključni su rad na prevenciji i promena kaznene politike, a u obe sfere Srbija zakazuje, što pokazuje i broj slučajeva nasilja nad decom.

Kako je naveo, ako u društvu deca nisu prioritet, onda je jasno gde cela država ide.

„Fondacija Tijana Jurić je obišla mnogo škola i jasno je da deca nisu upoznata sa onime što nosi savremeno društvo. Shvatili smo da je svako četvrto dete bilo žrtva nekog vida seksualnog nasilja, a da toga uopšte nije bilo svesno. Smatramo da bi trebalo da se u škole uvede čas na kome deca učila da prepoznaju sve vidove seksualnog nasilja“, rekao je Jurić.

Otac ubijene Tijane Jurić je apelovao na narodne poslanike da omoguće izmenu kaznene politike i uvođenje doživotne kazne.

„Ubica mog deteta je dobio 40 godina, a neki su pričali da Tijana nije dovoljno surovo ubijena za takvu kaznu. Mene nakon poslednjih slučajeva bombarduju porukama u kojima navode da bi trebalo uvesti smrtnu kaznu, ali ja pitam kakvo bismo društvo bili kada bismo na nasilje odgovorili nasiljem. Moramo da reagujemo na bolji način. Razgovarao sam i sa psiholozima i oni kažu da na ubice i pedofile neće delovati postojanje smrtne kazne“, rekao je Jurić.

igor-juric-kaziprst-b92

On je istakao da se Fondacija zalaže i za rad na registru pedofila i silovatelja. Iako on već postoji, u njega je dosad upisano tek nekoliko imena.

„Kada znamo da je u akciji Armagedon uhapšeno više od 700 ljudi, koji su rasturali pedofilski sadržaj, tamo je bilo i snimaka seksa sa bebama, a samo četiri čoveka su upisana u registar, onda je normalno da postavimo pitanje da li je taj posao dobro obavljen“, rekao je Jurić.

Gost Kažiprsta navodi da je prevencija i borba protiv takvih zločina obaveza celog društva.

„Za silovanje deteta se u proseku dobijaju četiri godine zatvora, da li je to prava kazna? Zato na ovome moramo da radimo svi, od predsednika i premijera do svih nas“, kaže Jurić.

Izvor: b92

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!