Izjava upravne grupe ECLAG-a kao odgovor na sporazum izveštaja LIBE o Uredbi CSA

Mi, kao Upravna grupa ECLAG*, primili smo na znanje ovonedeljnu najavu o političkom dogovoru između  izvestilaca u senci, o Uredbi koja utvrđuje pravila za sprečavanje i borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece. Iako cenimo posvećenost Parlamenta da pronađe kompromis, koji će uključiti mere prevencije, otkrivanje poznatog i nepoznatog materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece, stvaranje Foruma za prava žrtava u okviru EU centra, izuzetno smo zabrinuti zbog isključenja “gruminga” iz Regulative, kao i odsustva pravnog  osnova za provajdere da dobrovoljno otkrivaju CSAM i uklone sa svojih platforma bilo koju vrstu gruminga ili materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece.

Najavljeno detektovanje naloga koji će targetirati samo korisnike za koje se sumnja da dele CSAM, rizikuje da u velikoj meri naruši efikasnost Uredbe, što vodi ka drastičnom smanjenju količine otkrivenog, prijavljenog i uklonjenog materijala i ograničava zaštićenost dece ovom Uredbom.

Kao posledica toga, ovaj kompromis se ne bavi u potpunosti zaštitom dece i onih koji su doživeli seksualno zlostavljanje i propušta istorijsku priliku da se EU efikasno uhvati u koštac sa užasnim zločinima, ostavljajući decu još podložnijom seksualnom zlostavljanju.

Uzdajući se u posvećenost svih evropskih institucija da zaštite prava dece, koja se suočavaju sa sve većim pretnjama na mreži, ECLAG poziva zakonodavaoce da, kao deo tekućih pregovora, prošire obim naloga za otkrivanje i stvore okvir za dobrovoljno otkrivanje u Uredbi.

Pozivamo sve donosioce odluka u EU da ne iznevere decu i žrtve seksualnog zlostavljanja i usvoje adekvatne mere za efikasnu zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja i “gruminga”.

* Evropska grupa za zagovaranje  zakona o seksualnom zlostavljanju dece (ECLAG) je skup nevladinih organizacija za prava deteta koje udružuju snage u borbi za zaštitu dece od seksualnog nasilja i zlostavljanja. ECLAG okuplja više od 65 evropskih i globalnih nevladinih organizacija. Podržava kampanju #ChildSafetiON koja poziva na zakone i politike kako bi se osiguralo da su deca bezbedna na mreži. Upravljačka grupa ECLAG-a uključuje Brave Movement, ECPAT International, Eurochild, Missing Children Europe, Internet Watch Foundation, Terre des Hommes i Thorn.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu