Održana osma stručna konferencija „Bezbednost i odgovornost 2023“

Konferencija „Bezbednost i odgovornost“, koju organizuje Centar za nestalu i zlostavljanu decu, održana je ove godine osmi put, a glavna tema bila je “Prevencija i socijalna adaptacija dece sa problemima u ponašanju i/ili u sukobu sa zakonom”.

Osmu stručnu konferenciju otvorili su predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, Ambasador SAD u Srbiji, Njegova ekselencija Kristofer Hil, Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Konferencija je počela pokretanjem Sistema “Pronađi me”, posebnog Sistema obaveštavanja javnosti u slučajevima nestanaka dece. Predstavnik policije je na konferenciji zvanično pustio sistem u rad slanjem posebne SMS poruke obaveštenja koja je stigla svim građanima u Srbiji.

Tim povodom, na konferenciji su Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije,Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja potpisali sporazume o saradnji u slučajevima hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku deteta.

Prva tema Konferencije bavila se pitanjem dece i njihovim pravima. Osnova znanja i razjašnjenja pojmova predstavila je ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Olgica Čekić. Odmah nakon razjašnjenja prava deteta, Milena Timotijević, ispred UNICEF-a, govorila je o nasilju nad decom, kao i o uticaju nasilja na decu u kontekstu štetnih efekata nasilnog disciplinovanja dece.

Drugi deo Konferencije bio je posvećen temi prevencije problema u ponašanju kod dece, i u okviru ove teme govorili su prof. dr Anita Burgund Isakov (FPN) kao i Alan S. Nanavaty, ispred Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu decu.

U okviru ove teme pokrenuta je i panel diskusija “Deca sa problemima u ponašanju: izazovi i mogućnosti prevencije” koju je modeririala doc. dr Jovana Škorić, i razgovarala sa prof. dr Aleksandrom Jugović, doc. dr Jelenom Tanasijević, dr Milicom Marušić Jablanović i doc.dr Marijom Maljković.

blank

Usled tragičnog dođajaja u školi Vladislav Ribnikar u maju, sledeći segment Konferencije bavio se “Odgovorima na nasilje u kriznim situacijama” Prvo izlaganje pod nazivom “Kriza nije izbor. Odgovor jeste” predstavili su A.J. DeAndrea, zamenik načelnika policije u penziji i John-Michael Keyes, osnivač „I Love U Guys“ fondacije, koja je nastala odmah nakon što je njegova ćerka Emili ubijena u školskoj pucnjavi.

blank

Završnu reč dali su u okviru panel diskusije Slobodan Negić, otac Sofije Negić, devojčice nastadale u pucnjavi u školi Vladislav Ribrnikar, John Michael Keyes i prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović. Diskusiju je vodila dr Tijana Mirović i pomogla očevima tragično nastradalih devojčica da podele svoje iskustvo.

blank

Veoma smo zahvalni svim govornicima koji su nam pomogli da bolje razumemo aktuelne probleme i čujemo iskustva dobre prakse koja bismo mogli da primenimo u našem daljem radu.

Zahvalni smo i svim gostima koji su posetili konferenciju i uveličali ovaj događaj svojim prisustvom, te pokazali motivaciju i spremnost da doprinesu zajedničkoj misiji da unapredimo položaj i bezbednost dece u našoj zemlji.

Nadamo se da su podeljena iskustva motivisala i inspirisala  naše goste da i sami budu pokretači promena i da ćemo nastaviti da zajedno stvaramo bolje i bezbednije okruženje za decu i mlade.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu