Kako sprečiti širenje eksplicitnih fotografija dece?

Saznanje da su tvoje nage fotografije na internetu je zastrašujuće, ali postoji nada da se te fotografije uklone u najkraćem mogućem roku zahvaljujući platformi Take it down koju je osmislio i pokrenuo Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu decu (NCMEC).

Šta je „Take it down“?

Ovo je besplatna onlajn usluga koja može da pomogne korisnicima da se njihove nage, polunage ili druge eksplicite fotografije ukone sa interneta, te da se zaustavi njihovo deljenje. Takođe je važno naglasiti da ova platforma omogućava korisniku da ostane anoniman dok koristi uslugu, odnosno da korisnik neće morati nikome da pošalje svoje fotografije ili video zapise, kako bi oni bili uklonjeni. Take it down će raditi u saradnji sa drugim javnim, onlajn platformama koje su pristale da učestvuju u ovoj akciji.

Za koga je ova platforma?

Platforma je namenjena onima koji imaju fotografije ili video snimke na kojima su nagi, delimično nagi ili u seksualno eksplicitnim situacijama, a koje su snimljene kada su bili mlađi od 18 godina, i za koje veruju da su ili će biti podeljene na internetu.

Na primer, korisnik koji je partneru/ki poslao nagu fotografiju, za koju preti da će objaviti javno, ili za situacije kada saznate da je neko naišao na vašu eksplicitnu fotografiju na nekom sajtu.

Ako imate više od 18 godina, postoji rešenje i za vas. Pomoć možete dobiti na sajtu stopncii.org.

Kako Take it down funkcioniše?

Take it down funkcioniše tako što dodeljuje jedinstveni digitalni otisak, koji se zove heš vrednost, nagim, delimično nagim ili seksualno eksplicitnim fotografijama ili video snimcima koji prikazuju osobe mlađe od 18 godina. Onlajn platforme dalje mogu da koriste te heš vrednosti kako bi detektovali te fotografije ili video snimke na svojim platformama, uklonili ih sa mreže i tako zaustavili njihovo deljenje. Dakle, ukoliko odlučite da koristite ovu uslugu Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu decu neće biti dostavljenje vaše fotografije ili video snimci, već samo njihova heš vrednost u vidu specifičnog koda.

Da li postoji još neki način da uklonim svoje nage fotografije sa interneta?

Naravno. Možete da reportujete/prijavite fotografije i video zapise samim platformama na kojima ste fotografiju pronašli, poput Instagrama, Fejsbuka ili Snepčeta. Njihova je dužnost da vam obezbede siguran način da se fotografija ukloni. Na linku u nastavku teksta se nalazi lista najpopularnijih društvenih mreža, resursi i alati koji vam mogu pomoći pri uklanjanju eksplicitnog sadržaja sa interneta.

Link: https://www.missingkids.org/gethelpnow/isyourexplicitcontentoutthere#othersites

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu