Međunarodni dan deteta: deca u Srbiji žive u siromaštvu i strahu od nasilja

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta koji podseća na to da sva deca imaju ista prava bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade i da li rade, da li su bogati, kojim jezikom govore, kojoj kulturi ili veri pripadaju i da li imaju invaliditet. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine.

Kakav je položaj deteta u Srbiji?

Fondacija Tijana Jurić se aktivno bori za poboljšanje položaja deteta u Srbiji putem stručnih konferencija, edukacija i izmena zakona, ali postoji još mnogo gorućih problema na koje se treba osvrnuti, i koje treba rešiti, a koje nisu u nadležnosti fondacije.

1. Dete u medijima

Tokom 2019. i 2020. godine mogli smo da vidimo kako mediji tretiraju decu koja su prošla kroz traumatična iskustva. Izveštavanje je podrazumevalo objavljivanje fotografija maloletnih lica, njihova puna imena, škole koje pohađaju a potom i opise koji su do detalja objašnjavali šta im je nasilnik radio. Navodno, u Srbiji je zabranjeno da se radi senzacionalizma ili „atraktivnosti” izveštaja objavljuju informacije koje mogu da dovedu do uznemirenosti žrtava i njihovih bližnjih, ali to se slabo ili uopšte ne poštuje.

2. Nasilje nad decom

Prema rečima pokrajinskog ombudsmana Zorana Pavlovića –  Ove godine je značajno uvećan broj slučajeva nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece od strane odraslih, pre svega roditelja i staratelja dece. Seksualno nasilje je takođe sve prisutnije među oblicima najgrubljeg kršenja prava deteta. U izjavi za portal N1 Pavlović je posebno ukazao na to da je period izolacije i škole na daljinu učinio nasilje u porodici „vidljivijim“, jer je u periodu od 16. marta do 6. maja 2020. godine 91 odsto slučajeva medijskog izveštavanja govorilo da su nasilje počinile odrasle osobe bliske ili poznate detetu.

3. Siromaštvo

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji saopštila je tokom 2019. godine da u našoj zemlji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih 30,2 odsto u riziku da padne ispod linije siromaštva, što znači da mesečno živi sa primanjima manjim od 8000 dinara. Stanje ove godine može da bude samo još gore usled pandemije Korona virusa zbog koje su mnogi roditelji ostali bez primanja.

Naše želje i ciljevi su da svako dete živi u sigurnom okruženju sa odgovornim roditeljima i da ima priliku da istražuje i uči, za šta se svakodnevno borimo. Pozivamo sve nadležne institucije da rade podjednako vredno, kako bi zajedno deci obezbedili bezbrižnost koju zaslužuju.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu