Međunarodni dan deteta

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta! Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine i ukazuje na to da sva deca imaju prava bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade i da li rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj kulturi ili veri pripadaju i da li imaju invaliditet.

Konvencija UN o pravima deteta u dokumentu ističe da bi sve države potpisnice trebalo da obezbede „odgovarajuću pomoć roditeljima i zakonskim starateljima pri izvršenju njihovih obaveza odgoja dece i obezbeđuju razvoj institucija, objekata i usluga za brigu o deci“.

Ipak, uprkos odredbama Konvencije, statistika pokazuje da neka prava dece u Srbiji nisu u potpunosti ostvarena.

Prema rezultatima UNICEF-a, samo 17.3% stanovništva Srbije čine deca. Trećina te dece je u riziku od siromaštva, a svako osmo dete u živi ispod apsolutne linije siromaštva, što znači da mesečno preživljava sa oko 8.000 dinara.

 Dečiji dodatak prima oko 28 odsto dece, odnosno skoro svako četvrto dete. Deca iz najsiromašnijih domaćinstava ne pohađaju vrtiće, gotovo 20% dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30% dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu.

Gotovo 30% dece ispod 5 godina života nema ni 3 dečije knjige u kući, a u siromašnim porodicama procenat je dvostruko veći. Jedno od četvoro dece do dve godine starosti je iskusilo fizičko kažnjavanje, a više od 40% dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

Kao i do sad, mi ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju položaja deteta u Srbiji. Naše želje i ciljevi su da svako dete živi u sigurnom okruženju sa odgovornim roditeljima i da ima priliku da istražuje i uči.

Istraživanja o položaju deteta sprovela Mreža organizacija za decu Srbije (MODS)

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!