Međunarodni dan sigurnijeg interneta 2022.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu, obeležio je 8. februara Međunarodni dan sigurnijeg interneta predstavljanjem svog rada i svojih prostorija, panel diskusijom sa relevantnim stručnjacima u Kulturnom centru Novog Sada na temu bezbednosti dece na internetu, i  edukacijom o opasnostima na internetu za roditelje i decu u Sremskoj Mitrovici.

Prezentaciji i obeležavanju Međunarodnog dana sigurnijeg interneta prisustvovao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, kao i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Sekretar Ivanišević je ovom prilikom rekao da je njegovo današnje prisustvo nastavak saradnje sa Centrom i podrška svemu što Centar radi, kao i Igoru Juriću.

,,Kao sekretar zadužen i za oblast elektronskih komunikacija u Vojvodini, smatram da je naše mesto upravo ovde. Pružajući podršku, razgovaramo i o konkretnim vidovima saradnje sa g. Jurićem, njegovom Fondacijom i sa Centrom, jer nema razvoja telekomunikacija ako ne sačuvamo svoju decu, kroz jačanje bezbednosnih aspekata“, rekao je Ivanišević.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ovim povodom je skrenula pažnju na to da je izuzetno važna saradnja članova i činilaca društva kako bi internet bio bezbednije mesto za decu.

,,Sve veća upotreba interneta može dovesti decu u veći rizik od štetnih stvari poput seksualnih eksploatacija i vršnjačkog zlostavljanja, u interesu je Vlade, roditelja, škola i organizacija da se taj rizik ublaži imajući u vidu ranjivost dece i njihova prava na izražavanje.“ naglasila je Matić.

Bezbednost dece na internetu trenutno nije na zavidnom nivou, kako je pokazalo DeShame istraživanje u čijoj je realizaciji CNZD bio partner.

Istraživanje je pokazalo da 90% ispitanih srednjoškolaca na internetu provodi 7 i više sati, i da to vreme provode najviše na tri aplikacije – Instagramu, Tik toku i Snepčetu.

Zabrinjavajuć podatak je i da se više od 90 odsto ispitanih tinejdžera susrelo sa seksualnim uznemiravanjem preko interneta.

56 odsto ispitanih srednjoškolaca delilo je svoj seksualni sadržaj na nagovor druge osobe, a 22% ispitanih delilo je svoje nage fotografije i videe  zbog ucena i pretnji. Samo 5% njih je ovakav materijal slalo svojevoljno

Centar za nestalu i zlostavljanu decu upravo zbog ovakve statistike kontinuirano insistira na poboljšavanju položaja deteta u društvu, a u okviru toga i na internetu. Povodom ove važne teme Centar je realizovao dva projekta čiji je glavni fokus bezbedan internet – Net Patrolu i CSI (Centar za sigurniji internet).

Net Patrola se u okviru Centra za nestalu i zlostavljanju decu aktivno bavi uklanjanjem štetnog sadržaja sa interneta sa ciljem da svojim aktivnostima podigne bezbednost dece na viši nivo i da kreira internet okruženje u kojem će deca aktivno koristiti internet radi edukacije i zabave, a istovremeno biti zaštićena od rizika i zloupotrebe.

Net Patrola je krajem 2021. godine zvanično postala član INHOPE mreže koju čine više od 40 država, i koja u saradnji sa INTERPOL-om od 1999. godine uklanja video i foto materijal sa interneta koji prikazuje zlostavljanje dece. Net Patrola nudi građanima mogućnost da anonimno ili predstavljajući se, prijave sumnju na ilegalan sadržaj koji se odnosi na seksualno iskorišćavanje dece na internetu.

Centar za sigurniji internet (CSI) bavi se unapređenjem zaštite dece i mladih na internetu kroz podizanje svesti o potencijalnim opasnostima od prekomerene i nekontrolisane upotrebe interneta.

Kako je edukacija najbolja prevencija, jedna od najvažnijih aktivnosti CSI je organizacija radionica za roditelje i decu koje uče polaznike kako da preveniraju nezgode na internetu, ali i kako da reše problem ukoliko do nezgode ipak dođe.

Osim na edukaciji roditelja, staratelja i dece, CSI radi i na edukaciji prosvetih radnika, psihologa, pedagoga, trenera i drugih stručnjaka koji se svakodnevno susreću sa decom i igraju bitnu ulogu u njihovim životima.

U okviru Centra za sigurniji internet razvijena je i CSI aplikacija koju svi građani mogu besplatno preuzeti na svoje telefone putem Google play prodavnice, i edukovati se o bezbednom korišćenju interneta, ali i anonimno prijaviti zlostavljanje, tražiti besplatan savet psihologa, i kroz edukativnu video igru učiti o opasnostima koje vrebaju na internetu.

Obeležavanjem ovog dana želimo da naglasimo da svako ima svoju ulogu u stvaranju boljeg onlajn sveta, bilo da je mlada osoba, roditelj ili staratelj, nastavnik ili vaspitač, novinar ili političar, bilo da predstavlja ustanovu, organizaciju ili industriju, stoga, ujedinimo se da zajedno internet okruženje učinimo sigurnijim, jer je bezbednost dece odgovornost svih nas!

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!