„Nasilje nema opravdanja“ do sada u Bajmoku, Subotici, Bečeju…

Treća po redu predstava „Nasilje nema opravdanja“ u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ izvedena je pred učenicima Osnovne škole „Sever Đurkić“ u Bečeju.

U prvoj fazi saradnje Fondacija je u saradnji sa Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja građana obezbedila pet predstava za izvođenje u osnovnim školama. Pre škole u Bečeju, glumački tandem – Milijanu Makević i Marka Markovića, gledali su i osnovci škola „Vuk Karadžić“ u Bajmoku i „Ivan Goran Kovačić“ u Subotici, a preostale dve biće izvedene početkom drugog polugodišta.

U svakoj od navedenih škola, glumci su ostavili snažan utisak na decu improvizujući preko 120 scena nasilja – vršnjačkog, nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, na ulici…

Predstava „Nasilje nema opravdanja“ autorsko je delo glumca Zijaha Sokolovića, koji je scenario pisao u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima.

blank

Na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminaliteta, održanom u Litvaniji 2013. godine, ova predstava je proglašena najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici.

Glumac Marko Marković kaže da se deca kroz formu predstave informišu o vrstama nasilja i posledicama koje ostaju nakon nasilnih reakcija.

blank

Izvođenjem i improvizovanjem nasilnih scena, glumci navode decu da se zamisle i prepoznaju nasilje, jer time postaju društveno osvešćena bića.

Predstava nema scenografiju i izvodi se u učionici koliko traje jedan školski čas – 45 minuta. Marković kaže da je učionica vrlo važan deo projekta i da je odabrana za „scenu“ zbog jačeg utiska koji deca stiču u malom prostoru, jer su na par koraka od glumaca.

U tom bliskom kontaktu, nailazili su na neočekivane reakcije dece.

– Fascinantna je činjenica da smo nailazili na decu koja se eksplicitnim primerima nasilja otvoreno smeju i navijaju za nasilje. Kasnije smo saznali da je to odbrambeni mehanizam i da ta deca nažalost trpe jedno od nasilja – ispričao je Marković.

Nakon odigranih predstava, sa učenicima se razvija diskusija o tome šta su u predstavi videli i naučili, da li su u svom okruženju nekada prepoznali nasilje i šta bi u tim situacijama trebali da urade.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!