Obeležen Međunarodni dan nestale dece

Silovateljima i ubicama dece nije mesto na slobodi.

Država Srbija neće imati milosti prema ubicama i silovateljima dece, a izmene Krivičnog zakona koje značajno pooštravaju kaznene mere prema počiniocima najtežih krivičnih dela, jasna je poruka rešenosti da se takva lica što duže zadrže tamo gde im je i mesto – u zatvoru!

Ovo je, između ostalog, u Novom Sadu izjavio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana nestale dece koje je organizovala Fondacija „Tijana Jurić“ uz podršku MUP-a i Grada Novog Sada.

Pojačana prevencija i odlučnost državnih organa doprineli su da poslednjih godina, još od otmice male Maše koju je policija brzo rešila, nije zabeležen nijedan nestanak koji je bio posledica krivičnog dela. Nažalost, zabrinjava podatak da se i dalje, svake godine, prijavljuje veliki broj nestale dece.

Samo tokom prošle godine prijavljen je nestanak 1.549 maloletnika. Policija je brzo rešila 1.538 slučajeva, u devet je reč o deci iz domova za decu i omladinu koji su samoinicijativno bežali i vraćali se, jedno maloletno lice je pobeglo da bi zasnovalo vanbračnu zajednicu, a jedno dete je majka odvela u Nemačku bez saglasnosti oca.

– Razlozi nestanka su brojni, od nerešenih socijalnih pitanja i neslaganja s roditeljima, do loših ocena i ljubavi – objasnio je ministar Stefanović. – Važno je, međutim, da policija sada svaki slučaj evidentira, započinje potragu, većinu brzo pronađe, a pojedina se i sama vrate.

Poslednjih godina učinjeno je mnogo na bezbednosti dece što je bio i povod da se Igor Jurić, predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ zahvali svima koji su podržali peticiju Fondacije za izmene Krivičnog zakona.

– Naša Fondacija svakodnevno ulaže napore kako bi se podigao opšti stepen bezbednosti. Ovaj dan je poseban po tome što možemo da naglasimo da sva nestala dece neće biti zaboravljena – rekao je Jurić i najavio da će sledeća inicijativa Fondacije biti uvođenje amber alert sistema u Republici Srbiji.

Obeležavanje ovog događaja se vrši u sklopu projekta „Bezbednost i dobrobit dece i mladih“ sufinansiranom od Strane Evropske unije.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!