Odloženo suđenje

Svako živo biće na kugli zemaljskoj ima pravo da se brani! Svako je nevin, dok se ne dokaže suprotno, pa makar i priznao počinjeno delo. Takav je zakon! I treba ga poštovati. Suđenje svakom počiniocu krivičnog dela treba da bude „bez mrlje“… A šta je sa žrtvama?

Tijani nije suđeno! Ona se branila sama – bez zastupnika. Njoj je te noći 26. jula presuđeno! Bez pitanja, bez porote, bez branioca, bez veštačenja… U deliću sekunde.

Suđenje osumnjičenom Draganu Đuriću za pokušaj silovanja i teško ubistvo Tijane Jurić je odloženo! Ponovo će biti zakazano kada bude okončano psihijatrijsko veštačenje u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, gde treba da se oceni da li je Đurić „sposoban da učestvuje u daljem toku suđenja“. Tako je odlučilo sudsko veće na zahtev Đurićevog branioca, Viktora Gostiljca, koji je rekao da će sve to možda delovati kao „jeftini trik“, ali da je to pravedno i neophodno učiniti.

Nakon što je zamenik višeg javnog tužioca Mladenka Gajin Manojlović pročitala optužnicu, na pitanje sudije Gordane Kojić „Da li je razumeo optužnicu?“ Đurić je odgovorio: „Jesam. Žao mi je.“. Nije želeo da se izjasni o optužbi nego je kratko odgovorio: „Branim se ćutanjem“.

Potpuno neočekivani tok suđenje je dobilo kada je Gostiljac rekao da se Đurić ne oseća dobro, a na pitanje sudije: „Kako se osećate?“, on odgovorio: “Loše mi je. Drhtim“. Za svedoka je pozvan Dragan Mileusnić, u početku advokat po službenoj dužnosti optuženog, koga Đurić, prema tvrdnjama Gostiljca nije prepoznao.

Iako je psihijatrijskim veštačenjem utvrđeno da Đurić nije duševno oboleo, Gostiljac tvrdi da on „nije mogao da stupi u kontakt sa njim kako bi pripremio odbranu, jer ga nije prepoznao, da je slabo orijentisan, usporen, da ima slabu koordinaciju pokreta i probleme sa pamćenjem od detinjstva“ i zahtevao ponovno psihijatrisjko veštačenje o njegovoj sposobnosti da prati dalji tok suđenja.

Nepunih sat vremena, koliko je proveo u sudnici Igor Jurić nije prestajao da plače. Oseća se kaže: „isto kao one noći kada sam saznao da je Tijana ubijena“.

– Danas su drugi put ubili moju Tijanu. Bespomoćan sam, beskrajno tužan, očajan… Verovao sam da će presuda biti doneta 5. maja. Bio sam siguran. Ubeđen. Želim da suđenje protekne pravedno, ali ne razumem šta žele da postignu sa ovim. Da dokažu da je bolestan? – očajan je Igor Jurić.

sudjenje-tijana-juric-igor-juric (4)

Hiljade ljudi danas je htelo da organizuje miran protest ispred suda u Subotici i na taj način podrži porodicu Jurić. Igor je to sprečio. Da li je trebao?

Da. Trebao je. Ali, postavlja se pitanje kako je osoba koja ima probleme sa pamćenjem od detinjstva, usporenu koordinaciju pokreta, slabu orijentaciju uopšte mogla da dobije vozačku dozvolu?!

I opet i iznova se pokazuje da je narodna izreka „Pravda je spora, ali dostižna“ istinita. Koja je adekvatna kazna za svirepo ubistvo petnaestogodišnje nežne, mile devojčice. Sigurna sam da ovozemaljska ne postoji. Bar ne u našem zakonu.

Vesna Ivošević

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu