Održana šesta stručna konferencija Bezbednost i odgovornost 2021.
Konferencija 2021

Šestu stručnu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2021“ fondacije Tijana Jurić, otvorila je 20.10. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i tom prilikom istakla da je bezbednost dece fundamentalna obaveza Vlade RS.

Osim nje, prisutnima su se obratili ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Anthony Godfrey i ambasador Belgije u Republici Srbiji Koen Adam, koji su podržali uvođenje Amber Alerta u Srbiju, i naglasili važnost postojanja ovakvog sistema potrage za nestalom decom.

blank

Teme konferencije o kojim su govorili stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom iz zemlje i sveta su uklanjanje materijala seksualnog zlostavljanja dece sa interneta, digitalna dobrobit dece i mladih i problem nestanaka dece.

Na prvoj panel diskusiji na konferenciji govorila je Suzanne Wissenburg ispred organizacije INHOPE i objasnila kako funkcioniše prijava i obrada prijavljenog štetnog sadržaja koji prikazuje zlostavljanje dece na internetu. Tim ove organizacije obrađuje hiljade linkova, a cilj im je da ilegalan materijal, u roku od 3 dana od prijave, bude uklonjen sa mreže.

Uspešnost ovih akcija pomaže ostvarena saradnja sa INTERPOL-om. Na tu saradnju osvrnuo se Marko Levonen, koji rukovodi INTERPOL timom koji se bavi identifikacijom žrtava koje se nalaze na prijavljenom materijalu. Samo tokom 2021. godine identifikovano je preko 2500 dece koja su bila prikazana na materijalima koji prikazuju njihovo seksualno zlostavljanje.

Bitnu ulogu u pronalaženju materijala igraju pretraživači. Nikola Todorović iz kompanije Google objasnio je kako funkcioniše pretraga ilegalnog sadržaja, odnosno kako se Google bori protiv toga da se taj sadržaj širi internetom i time biva dostupniji. Katerina Boulnakaki, iz Safeline-a u Grčkoj prisutnima je objasnila izazove koje uklanjanje materijala sa interneta donosi, i koliko je bitno očuvanje mentalnog zdravlja stručnjaka koji se bave ovim poslom.

blank

Na drugoj panel diskusiji učestvovali su jutuberi Milan Inić (Yasserstain), Sara Miljković (Sarezzaa) i Milica Perović (Leny Wolfy) i govorili na temu virtuelnog života dece i mladih. Akcenat je stavljen na pritisak i odgovornost koji dolaze sa velikim brojem pratilaca koji uglavnom nisu punoletni. Tokom diskusije istaknut je i problem nerazumevanja i jaza između generacija koje medijski nisu pismene i onih koje jesu.

U nastavku konferencije prisutnima su se obratili Tomislav Ramljak, ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Osjeka i dr Lucija Vejmelka sa Pravnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu koji su govorili o odgovornom igranju i digitalnoj dobrobiti dece i mladih sa osvrtom na ulogu stručnjaka. Tomislav Ramljak istakao je da umesto da se deci zabranjuje da ,,troše’’ vreme na internetu, treba da ih usmeravamo ka korisnom sadržaju i korigujemo vreme koje će provoditi ispred ekrana. Lucija Vejmelka se nadovezala na Ramljakovo izlaganje i složila se da zabranama roditelj ne može da postigne mnogo, obzirom da je internet trenutno najpopoularnije mesto za druženje među mladima. Pandemija je umnogome uticala na povećanje vremena koje deca provedu na internetu, obzirom da slušaju časove onlajn, rade domaći na kompjuteru, a potom i slobodno vreme provode ispred ekrana gledajući serije, videe, igrajući igrice ili dopisivajući se sa drugarima.

Poslednja tema konferencije bio je problem nestanaka dece. Svoja izlaganja koja se bave ovom problematikom prisutnima su predstavile Jasmina Paunović, zamenica javnog tužioca ispred Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koja je pričala o tužilačkoj istrazi i Rebecca Sternburg iz Sjedinjenih Američkih Država koja je predstavljala Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu decu i njihov primer dobre prakse u potrazi za nestalom decom.

Veliko nam je zadovoljstvo i čast što smo i ove godine uspeli da okupimo eminentne stručnjake u različitim oblastima zaštite bezbednosti dece iz zemlje i inostranstva, i što smo zajedno napravili još jedan važan korak ka bezbednijem i sigurnijem okruženju za našu decu.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu