Održano pripremno ročište – susret sa ubicom

U Višem sudu u Subotici, početkom aprila održano je pripremno ročište tokom kog se Igor Jurić, prvi put “oči u oči”, susreo sa ubicom njegove ćerke.

“Dok sam ga gledao ponavljao sam isto pitanje: Kako si mogao?”

igor-juric-miro-orovic

Od trenutka kada je saznao da je Tijana ubijena, njen otac Igor Jurić razmišljao je kako će jednog dana, kada počne suđenje, izgledati njegov susret sa ubicom njegovog deteta. On se dogodio u sudnici Višeg suda u Subotici 2. aprila, kada je održano pripremno ročište, pred sudijom Gordanom Kojić.

-Za takav susret, ma koliko se dugo pripremao, čovek ne može biti spreman. Prošla me je jeza. Posmatrao sam tu gromadu od čoveka i ponavljao u sebi isto pitanje: Kako si mogao? Tijana je bila nežna, krhka devojčica kao perce, a on je sebi dao za pravo da joj oduzme budućnost, da je ubije. Ni jedan jedini put nije podigao glavu i pogledao u mene. Najviše od svega iritirao me je njegov izgled. Dok je čitana optužnica, nije pokazao ni trunku emocija. Zato me najviše boli kada vidim u novinama sliku svog deteta pored fotografije njenog ubice – kaže Igor Jurić.

Kako kaže Igor, noćima pre tog događaja nije spavao. Priznaje da je bio nervozan, izgubljen.

-Policijski psiholozi u Belgiji pripremali su me za početak suđenja. Mislio sam da ću sve lakše podneti, ali dok je čitana optužnica i priznanje osumnjičenog, gde je do detalja opisao kako je Tijana umrla shvatio sam da nikada neću moći da se pomirim sa tim saznanjem sa kojim ću morati nastaviti da živim, sa kojim ću morati i da umrem. Koja i kakva kazna može biti uopšte adekvatna za jedno takvo delo? Mislim da je u našem zakonu nema i da kaznene mere prema nasilnicima treba pooštiriti,  dodaje Igor.

igor-juric-sudjenje

On kaže da mu u ušima neprestano odzvanja razgovor koji je, osumnjičeni za krivično delo teško ubistvo i pokušaj silovanja Dragan Đurić, vodio sa Tijanom u kolima, a koji je ispričao u izjavi.

-U svakoj reči sam prepoznao Tijanu, njene reči. Tako sam znao da govori istinu. Ona ga je molila da je pusti kući, da želi da ide kod mame i tate, da nikome neće reći šta se dogodilo. On je obećao da će to i uraditi, samo da bude mirna. Tada sam umro. Srce mi je prepuklo, sa gorčinom se priseća Igor Jurić.

-Provesti sa čovekom koji ti je ubio dete, nastavlja Igor, u istoj prostoriji gotovo dva časa, osećaj je “koji ne želim da doživi ni jedan roditelj”.

-Nakon svega što se dogodilo, prema analizama stručnjaka, utvrđeno je da bi Tijana bila živa da se na vreme reagovalo, kao prilikom otmice male Maše u Beogradu. Poznavajući Tijanu, ona bi sigurno imala dugotrajne posledice nakon otmice, koje bi zajedno izlečili, ali ne bi bila mrtva. Zato ću se boriti da se “Tijanin zakon” usvoji, što je ministar policije Nebojša Stefanović obećao da će uslediti do kraja meseca, objašnjava Igor.

Glavni pretres zakazan je za 22. i 23. april i za 4. i 5. maj.

-Ne želim da bude ni najmanje mrlje na sudskom procesu. Sam ću dolaziti na suđenje kao predstavnik moje porodice, a sud je taj koji treba da odluči da li će suđenje biti otvoreno za javnost ili ne, složiću se sa odlukom kakva god bila, zaključuje Igor Jurić.

Vesna Ivošević

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu