Okrugli sto: „Faktori i uzroci vršnjačkog nasilja u društvu“

Fondacija „Tijana Jurić“ je u skladu sa svojom misijom o bezbednosti dece i sprečavanju nasilja  organizovala okrugli sto na temu „Faktori i uzroci vršnjačkog nasilja u društvu“. 

Ovaj okrugli sto je nastavak inicijative Fondacije da se nasilje nad decom spreči, ovog puta sa novim akcentom na vršnjačko nasilje.  Moderator okruglog stola je bio naš poznati voditelj Dragan Ilić. 

Na samom početku osnivač Fondacije Igor Jurić u svom pozdravnom govoru istakao je da se sa ovom temom često susreće obilazeći škole širom Srbije, te da uprkos merama, programima, edukacijama za stručnjake, decu i roditelje nasilje među vršnjacima ne jenjava. Po njegovim rečima nasilnici su sve mlađi, a dela su, po pravilu, sve teža. 

Okrugli sto je organizovan sa idejom da se odgovori na pitanja i nepoznanice u vezi ove oblasti, kako bi se postavio temelj za dalji, ozbiljan rad u cilju sprečavanja nasilja medju decom. Poziv je uručen stručnim licima koja su svako iz svog ugla iznosili činjenice, stavove i mišljenja na ovu temu. 

Biljana Kikić Grujić iz Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama je iznela značajne podatke o stanju u oblasti vršnjačkog nasilja, akcentujući  problem u komunikaciji sa školama, roditeljima i institucijama.

Dragan Popadić, socijalni psiholog, ukazao je na faktore i uzroke koji direktno ili indirektno doprinose vršnjačkom nasilju, objašnjavajući da se na nasilje može gledati kao na pogrešan način komunikacije i rešavanja problema. 

Jelena Zorić, psiholog iz Centra za socijalni rad grada Novog Sada je govorila o nasilju medju decom i mladima u sistemu socijalne zaštite. Potom je direktorka gimnazije „Svetozar Marković“, Tatjana Vukadinović ukazala na uzroke i faktore vršnjačkog nasilja i načinima na koji škola može da utiče na suzbijanje nasilja medju decom. 

O porodičnim faktorima rizika za nastanak vršnjačkog nasilja govorila je doc. dr Vera Despotović, koja je istakla da je značaj porodičnih odnosa, vaspitanja i načina na koji porodica funkcioniše veoma bitan. 

O vršnjačkom nasilju u psihoterapijskoj praksi govorila je mr Miroslava Vučetić Ćirić, psiholog i psihoterapeut. 

Vesna Trbović iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu je imala izlaganje o preventivnom delovanju u zajednici. 

blank

Ovaj okrugli sto je prvi koji je organizovan na ovu temu i on je početak borbe Fondacije protiv vršnjačkog nasilja. Otvorena su mnoga pitanja na koja moramo naći odgovore. Istaknuto je mnogo problema za koje se mora naći rešenje. 

I ovaj put smo postavili visok cilj i veoma težak zadatak, ali uz jasne korake, znanje, upornost i istrajnost, cilj je moguće postići. 

Bezbednost dece je odgovornost svih nas! 

blank

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Bezbednost i dobrobit dece i mladih“ sufinansiranom od Strane Evropske unije.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!