Predrag Lazarević: Strah je ono što nas u trenutku napada može i ubiti

Praktični saveti – kako se odbraniti od nasilnika

U situacijama opasnim po život, kada se žrtva na usamljenoj lokaciji nađe oči u oči sa nasilnikom koji je često nadmoćniji, izuzetno veliku ulogu ima – strah. Ukoliko strah nadvlada žrtvu, gotovo je sigurno da će je već sledećeg trenutka nadvladati i nasilnik.

Strah nastaje delom kao rezultat pretpostavke žrtve da je u startu slabija od napadača, da ima manje fizičke snage za borbu.

Stručnjaci koji se bave praktičnim načinima samoodbrane, upravo tvrde suprotno da snaga ne igra nikakvu ulogu.

samoodbrana-subotica (12)

Predrag Lazarević, predsednik Ninjutsu Saveza Crne gore, kaže da samoodbrana ne bi imala smisla ukoliko bi snaga bila presudan faktor.

– Kako da se dete koje je napadnuto odbrani od odraslog nasilnika, kako žena od muža nasilnika? Ako bismo tu posmatrali snagu, borba bi u startu bila neravnopravna. Iz tog razloga treba usavršavati načine i principe samoodbrane koji nemaju u sebi potrebu za fizičkom snagom, a one koji se obučavaju, naučiti kako da mali savlada velikog, a kako nejak jakog. Polaznike na našim seminarima učimo kako da iskoristimo sopstveno telo i pritom se poslužimo i snagom samog protivnika – priča Lazarević za naš portal.

Eliminisanje straha ima veze i sa samopouzdanjem osobe koja je napadnuta.

– Samopouzdanje igra možda i najveću ulogu, jer ako ne verujemo u sebe i u to da možemo da preživimo, onda nećemo ni preživeti. Jedna stara izreka kaže ,,Ako krećemo u bitku sa mislima da možemo istu izgubiti, mi smo bitku izgubili pre nego je i počela”. Vera je nešto najjače što možemo da imamo uz sebe u situacijama opasnim po život – ističe on.

Na pitanje – šta konkretno i prvo uraditi u opasnim situacijama – dugogodišnji majstor borilačkih veština kaže da je najvažnije sabrati se i postati svestan situacije i činjenice da napad nadolazi.

Najkritičnijim se svakako smatraju napadi u kojima žrtva zbog specifičnosti lokacije na kojoj se nalazi, nema mogućnost dozivanja u pomoć.

– Ukoliko se radi o jednom napadaču i shvatimo da je situacija vrlo kritična, tada se treba na kratko praviti da sarađujemo sa napadačem kako bi on napravio neku grešku koju bismo okrenuli u našu korist i zaštitili se. Međutim, ukoliko je više njih, situacija je znatno komplikovanija. Ipak, postoje načini da svako od nas nauči da prepozna i istog trenutka izbegne krizne situacije i konfliktne osobe i tako izbegne fizički napad.

Nisu retke situacije u kojima žrtva uradi dobru procenu i postane svesna opasnosti, ali je strah sa početka priče, neminovno dovede u stanje blokade.

Lazarević kaže da se takve blokade mogu izbeći jasnom svešću da smo u momentima u kojoj se borimo za goli život. Saznanje da nam je život ugrožen i da više nemamo šta da izgubimo, moglo bi vrlo lako da savlada taj ogroman strah.

Kako kaže, “strah je ono što nas u trenutku napada može i ubiti”, zbog čega kao vrsni poznavalac tehnika samoodbrane preporučuje da je “najbolje izaći odmah iz svih blokada i nadanja da će sve biti kako treba i ne prepuštati ništa slučaju već pružiti otpor”.

– Još jedna je činjenica jako bitna – ne dozvoliti oslobađanje sopstvenih misli o mogućim posledicama posle samoodbrane, jer i one donose velike blokade – upozorava Predrag Lazarević.

Onda kada postane svesna opasnosti i rešena svih blokada, žrtva mora da počne i fizički da se brani. Na kursevima samoodbrane uče se praktične tehnike napada na najosetljivije delove tela napadača – genitalije, grlo, lice – nos, oči, brada, tehnike udaraca i procena najboljeg momenta za napad.

ZAŠTO JE DOBRO PROĆI KURS SAMOODBRANE?

– Situacija u kojoj se danas svi nalazimo, naročito naša deca i žene, ne može se nimalo nazvati dobrom. Zato moramo dati sve od sebe da naučimo decu kako da reaguju kada su napadnuta, kako da se kreću ulicom, da naučimo devojke kako da izbegnu konfliktne situacije, koje su opasnosti u koje mogu upasti pri kretanju ulicom, pri odlasku na privatne žurke, pri traženju poslova koji imaju sumnjive naznake. Žene koje su žrtve nasilja treba naučiti da ne trpe i da shvate da jednom dobijene batine i pretrpljene povrede nisu i poslednje. Samoodbrana je ovom društvu neophodna da bismo se osećali bezbednije, a samim tim i da bi smanjili broj žrtava nasilja koji je zabrinjavajući. Naši polaznici kurs završavaju rečima “Ja mogu, ja umem, ja moram”. Kada smo napadnuti, sami smo sebi najbliži. Tada nemamo ni roditelja ni prijatelja, ni policiju, ni sigurnu kuću. Naša najveća nagrada je da po završenom seminaru vidimo samopouzdanje koje se ne može sakriti i koje ne može uništiti više niko – zaključuje Lazarević.

Predrag Lazarević, predsednik Ninjutsu Saveza Crne Gore i stručnjak borilačkih veština, dvadeset godina je radio kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, nakon čega otpočinje obučavanje pripadnika agencija za fizičko-tehničko obezbeđenje građana i objekata i obučavanje pripadnika specijalnih jedinica zemalja u regionu. Majstor je borilačkih veština ninjutsu 10. dan, ju jutsu 5. dan, selfdefence 5. dan, shaolin fan tsi 3. dan, viet vo dao 1. dan i karate 1. dan i osnivač je sopstvenog stila samoodbrane i borbe u kriznim situacijama koji se zove TNT (tao nin tai).

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu