Predstava „Krivac je tamo negde“ pred publikom, uskoro i verzija na mađarskom

Predstava „Krivac je tamo negde“ novi je edukativni projekat Fondacije Tijana Jurić čija je realizacija poverena glumcu Narodnog pozorišta u Subotici, Vladimiru Grbiću.

Cilj ove predstave je da se u deci probudi pitanje odgovornosti za sopstvene postupke, ali i odnos prema tuđim postupcima, pre svega nasilnim.

Na konferenciji za predstavnike medija, par sati pred premijerno izvođenje predstave, govorili su osnivač Fondacije Igor Jurić i glumci Vladimir Grbić i Bela Kalo.

krivac je tamo negde1

– Realno je bilo da se pozabavimo jednom ovakvom temom, jer su slučajevi vršnjačkog nasilja, pored onog na ulici i u porodici, sve češći. Prethodnih godinu dana u školama smo intenzivno sprovodili predavanja i edukacije na temu bezbednosti dece na ulici i na internetu, međutim želja mi je bila da do svesti dece dođemo i na jedan drugačiji, slikovitiji način. Siguran sam da će im pitanje odgovornosti biti mnogo jasnije nakon gledanja predstave, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

On je dodao i da je fondacija proteklih meseci u školama širom Vojvodine izvodila predstavu „Nasilje nema opravdanja“ autora Zijaha Sokolovića, međutim postojala je želja da se napravi i nova, autorska predstava.

-Želeo sam da jedna predstava potekne iz Subotice, odakle je i fondacija, da uključimo naše talentovane glumce. Istovremeno, želeo sam da se uradi i predstava na mađarskom da ta deca koja nastavu pohađaju na mađarskom jeziku, ne budu uskraćena za edukaciju o nasilju, bezbednosti, odgovornosti, rekao je Igor Jurić.

Poziv da uradi jednu ovakvu predstavu, za glumca Vladimira Grbića bio je poseban izazov.

-Sve predstave u kojima sam igrao i koje sam radio u okviru svoje pozorišne radionice, obraćale su se širokom auditorijumu, a ovo je predstava koja se prvenstveno obraća mladim ljudima, uzrasta od 13 do 17 godina. Predstava govori njihovim jezikom, jasna je, atraktivna i brza. Ovaj projekat ima edukativni karakter jer ukazuje na probleme u društvu, bilo da se radi o onom ko čini nasilje, onom ko trpi ili onom ko posmatra to isto nasilje. Naziv „Krivac je tamo negde“ nosi i pouku ove predstave – u današnje vreme, više nego ikad, postoji taj utisak da je uvek neko drugi kriv. Tu leži to pitanje odgovornosti svih nas za postupke koje činimo. U predstavi aktivno učestvuju i učenici kao publika, jer smo shvatili kroz razgovor sa psihologom da je to dobar način da nas oni prate, i da će im biti zanimljivo da tu, na licu mesta, na neki način preuzmu odgovornost za ono što glumci rade na sceni, istakao je Grbić.

Predstavu izvode osmoro glumaca, odnosno četiri glumačka para, kako bi je što više škola videlo. Vladimir Grbić kao scenarista i režiser angažovao je mlade glumce Biljanu Krstić, Kristinu Lisicu, Maju Ivandekić, Saru Arbutinu, Silvana Vesnića, Milisava Puzovića, Stefana Stojkovića i Nenada Orkića.

Predstavu po istom tekstu ali na mađarskom jeziku, režiraće glumac Dečjeg pozorišta u Subotici, Bela Kalo.

-Naša predstava se trenutno radi, i očekujemo da će je učenici videti već početkom oktobra, što znači da će se ona intenzivno izvoditi tokom naredne školske godine. Očekujem da ćemo gostovati u mnogo škola i da će veliki broj mađarske dece imati prilike da vidi ovu poučnu predstavu, istakao je Kalo.

Saradnik na projektu bila je Fondacija Danilo Kiš u čijim su se prostorijama mesecima odvijale probe.

Predstavnici medija imali su ovom prilikom mogućnost da vide i kratak odlomak iz predstave, scenu između dva „ortaka“ u školskom dvorištu, koju je izveo jedan od četiri glumačka para – Biljana Krstić i Silvan Vesnić.

Bojana Latinović

Foto: subotica.com

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu