Šta je Tijanin zakon, a šta sistem Tijana alert?

Child-Alert-6-Netherland Vrlo je važno da naglasim razliku između dve inicijative u vezi sa nestalom decom, koje su trenutno u toku, kako ne bi došlo do pogrešnog medijskog izveštavanja i tumačenja. 

Uprkos razlikama, zajedničko za Tijanin zakon i Tijana alert je to da oba imaju cilj da omoguće efikasniju potragu za nestalom decom.

Naime, Tijanin zakon podrazumeva izmenu člana 72. Zakona o policiji, prema kome bi se u potragu za nestalim detetom krenulo odmah nakon prijave nestanka, a ne bi se čekalo da prođe 24 časa u hitnim slučajevima, dok je u praksi policijskog rada taj period između 24 i 48 časova. Nakon konsultacija sa velikim brojem pravnika i udruženja iz ove oblasti, profesori Pravnog fakulteta u Beogradu napisali su predlog izmene člana 72., kojim se definiše da potraga za nestalim maloletnim licem počne odmah, odnosno u najdužem roku od jednog časa.

Inicijativa za uvođenje sistema alarmiranja javnosti, koji bi se zvao Tijana alert, podrazumeva da se u specifičnim slučajevima nestanka deteta objavljuju i šire informacije, kao i poster sa slikom deteta putem svih kanala komunikacije (prekidaju se medijski programi, objavljuje se poster u svim štampanim medijima, na online portalima, društvenim mrežama, bankomatima, bilbordima).

Specifični slučajevi se odnose na one situacije kada npr. postoji sumnja da se nestalo dete nalazi u opasnosti, tj. da su mu zdravlje ili život ugroženi. Cilj ovog sistema je da se obavesti što veći broj građana o nestanku deteta, kako bi mogli da prepoznaju dete ukoliko ga vide ili kako bi znali da se za detetom traga, kao i da sve informacije koje imaju jave policiji. Za sada je održano nekoliko radnih sastanaka sa ministarstvima koja će biti uključena u proces uvođenja Tijana alerta i razmatrani su različiti modeli ovog sistema u evropskim zemljama.

Igor Jurić

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu