Suđenje se nastavlja 1. juna

U Višem sudu u Subotici, pred sudskim većem kojim predsedava sudija Gordana Kojić, danas je ponovo prekinut glavni pretres u krivičnom postupku protiv Dragana Đurića, optuženog za pokušaj silovanja i teškog ubistva petnaestogodišnje Tijane Jurić iz Subotice, kako bi se „dopunio nalaz o stepenu alkoholisanosti optuženog 26. jula u 18, 19, 20 i 23 časa“, na zahtev advokata Viktora Gostiljca, a nastavak suđenja je zakazan za 1. juni.

Docent dr Zoran Mihailović, koji je bio pozvan u svojstvu svedoka odbrane, odgovarao je na pitanja o uzroku smrti Tijane Jurić i stepenu alkoholisanosti optuženog u noći 26. jula.

sudjenje-tijana-juric-miro-orovic-igor-juric

Tijana Jurić je pretrpela najviši stepen fizičkog bola. Da bi se utvrdio stepen alkoholisanosti optuženog u noći 26. jula potrebno je znati koje je piće pio u koje vreme i u kojoj količini. Jedino je poznato da je popio litar vinjaka i dva litra piva i da je pored toga još pio. Uradićemo dodatni nalaz, ali sve je to nagađanje, ništa se pouzdano ne zna, tako da se on neće moći koristiti na sudu kao dokaz – rekao je dr Mihailović.

Danas su osim docenta dr Zorana Mihailovića svedočili Dragan Mileusnić, advokat po službenoj dužnosti optuženog, Igor Jurić, Tijanin otac i Nenad Mirkov, Tijanin razredni starešina, profesor informatike.

– Tijana je dete koje sam vodio četiri godine. Radeći sa decom susrećemo se sa različitim karakterima, zapamtimo one koja prođu bez mrlje, često budu zrelija od nas. Predavao sam i njenoj sestri Saški, a njih dve su potpuno različite. Tijana je bila mirna, tiha, krhka i često se nije znala izboriti za svoje ja. Dovoljno je bilo da neko protrči pored nje, pa da se povredi. Radovali smo se njenim nagradama i uspesima u Muzičkoj školi, pratili njen napredak. Pošto sam otac dve ćerke, sećam se da sam jednom prilikom rekao Igoru, da bih odmah potpisao kada bih znao da će one da budu uspešne kao Saška i Tijana – rekao je Mirkov.

Bol i tuga na licu Igora Jurića ne jenjavaju. Činilo se ovaj puta da želi da se što pre sve završi, da ne mora iznova slušati detalje stravične smrti njegove Tijane.

– Jednostavno, sve teže podnosim jezive detalje onoga što je Tijana doživela te noći. Moje rane se iznova otvaraju, kao i rane moje porodice. Zar posle svega što je priznao i učinio optuženi treba da odgovara za lakše krivično delo? On se tu čitavu noć vozio kolima. Vadio je i bacao iz kola i u kola, stavljao u neke torbe… Nisam stručnjak da procenim, ali ako si već to sve mogao da uradiš, onda nisi bio toliko pijan da ne znaš šta radiš – rekao je Jurić.

Viktor Gostiljac je rekao da “tužilaštvo samo gubi vreme”, jer nema osnova za takvu optužnicu, već da će zatražiti da se ona preinači u “pokušaj silovanja sa smrtnom posledicom”, koja u našem zakonu predviđa maksimalnu kaznu od 20 godina.

Igor Jurić, Tijanin otac, je napomenuo da “ovo suđenje treba da bude pokazatelj da kada je slučaj čist treba što pre i da se završi”.

– Advokat optuženog nije imao šta da kaže, pa je zahtevao dodatni nalaz alkohemije. Duboko sam uveren da će do kraja juna sve biti završeno. Za mene bi i kazna od 39 godina bila poraz. Mada bi doživotna robija za optuženog bila spas, jer više nikada ne bi izašao iz zatvora i imao priliku da nešto slično ponovi – rekao je Jurić.

Vesna Ivošević

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu