Telefon kao lek protiv dosade

Mnogi od nas, uključujući i našu decu, provode previše vremena ispred ekrana. Postalo je potpuno  normalno da posežemo za telefonom ili tabletom kada imamo sekundu slobodnog vremena ili da veče provedemo opuštajući se uz TV ili računar. Sve ovo je normalno, ali postaje problem kada se u nedostatku ekrana ponašamo negativno. Ako smo mi postali takvi idući u korak s vremenom, da li možemo da krivimo decu što prate naše stope?

Da li je zavisnost od tehnologije stvarna ili je to samo još jedan termin skovan da nas uplaši?

Istina je, internet zavisnost postoji. Kako ćete znati da li je imate? Zavisnost je kada uhvatite sebe da stalno posežete za telefonom ili kada konstantno otvarate aplikacije koje redovno koristite da biste videli šta ima novo, bez da mislite o tome. Zavisni ste  kada jednostavno ne možete da isključite igricu dok ne postignete željeni cilj unutar virtuelnog sveta. Ova zasvisnost je posebno opasna kada se radi o deci.

Krenite od sebe.

Da li vas televizija uspavljuje svako veče? Da li i vi, kao i vaša deca, imate omiljene igrice? Deca posmatraju i usvajaju više nego što vi mislite i uče ne samo iz onoga što im kažete, već i iz vašeg ponašanja. Ne možete očekivati da vaše dete prestane sa prekomerenom upotrebom tehnologije ako mu vi dajete drugačiji primer. Sigurno će uslediti pitanje: ,,kako ti možeš, a ja ne?’’. Ako želite da poboljšate odnos vašeg deteta prema tehnologiji moraćete prvo da preispitate sopstvenu upotrebu tehnologije.

Mit o dosadi.

Pametni telefoni su postali sinonim za zabavu na dohvat ruke, pa je dosada postala sasvim nepodnošljiva. Većina dece danas ne zna šta bi sa sobom kada u blizini nema nekog ekrana.

Zanimljivo je da je studija iz 2019. godine (Academy of Management Discoveries) otkrila da dosada kod dece pobuđuje kreativnost i produktivnost. Podstaknite decu da stvaraju, da izmišljaju igre i priče, da crtaju i da se druže tako što ćete im ograničiti vreme ispred ekrana.

blank

Pravila i granice.

Evo nekoliko pravila koja bi vam mogla pomoći da odvojite decu od ekrana i osigurate da ne razviju zavisnost od tehnologije.

1. Zone bez tehnologije

Prvo pravilo: Bez telefona ili tableta dok jedemo; što uključuje doručak, ručak, večeru i grickalice. Ili bez telefona i tableta pred spavanje. Uspostavljanje i poštovanje jasnih granica kod deteta razvija disciplinu.

2. Ograničite vreme ispred ekrana

Dogovorite se sa detetom koliko vremena ispred ekrana je dozvoljeno. Bitno je da saslušate i detetove potrebe i želje, jer će se ono na taj način osećati kao da je učestvovalo u donošenju odluke, umesto da mu je samo nametnuta.

3. Planirajte porodične aktivnosti koje isključuju upotrebu tehnike

Šta mislite o svakodnevnoj šetnji posle večere, društvenim igrama ili odlasku na plivanje ili klizanje? Napravite listu aktivnosti koje cela porodica voli da upražnjava i njima zamenite vreme provedeno ispred ekrana.

4. Ne oslanjajte se na ulogu telefona da bude digitalna dadilja

Nemojte davati telefon deci dok vozite, čekate da u restoranu stigne hrana ili stojite u redu na šalteru. Ako na ovaj način smirujete ili zabavljate decu stvorićete kod njih naviku i želju da u svakom trenutku kada se od njih iziskuje strpljenje imaju telefon pri ruci.

Tehnologija je postala integralni deo naše svakodnevice, ona nam pruža mnogo pogodnosti i može da nam olakša život. Hajde da je koristimo u najbolje svrhe i da tome učimo i našu decu.

Timea Kukla

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu