“U mislima sviram sa Tijanom”

Šesnaestogodišnja Katarina Novaković prvi put se susrela sa klavirskim dirkama već u trećoj godini. Od tada do danas, njen život su melodije i note, i snažan, čist glas kojim budi snažne emocije.

Ova talentovana učenica Muzičke škole u Subotici pohađa dva odseka – klavirski odsek i odsek za etnomuzikologiju vanredno. Na nedavno održanom festivalu „Glas anđela – Tijana Jurić“, Katarina je svojim glasom zasenila i jaku konkurenciju koju je imala u ostalim takmičarima. Pesma „Vilo moja, na tebe mi krivo“ prolamala se Svetozarom Miletićem, publika je bila ganuta, a stručni tročlani žiri odlučio je da upravo ona zauzme prvo mesto.

1festival-glas-andjela-tijana-juric-pobednica-katarina-novakovic

U svom domu u Subotici, Katarina priča o utiscima sa festivalske bine, o njenim osećajima prema Tijani i pesmi koju joj je posvetila. Tijanin portret sa violončelom izrađen u tehnici slame, danas krasi zid njene sobe.

Pobednica si prvog održanog festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“. Koliko ti znači ova nagrada?

Katarina Novaković: Pre svega, veliko mi je zadovoljstvo što sam bila deo ovog festivala. U trenutku kada su me proglasili za pobednicu, jako sam bila srećna obzirom na to da je ovo prvi festival na kom sam pobedila. Ova pobeda je za mene od posebnog značaja baš iz tog razloga.

Tvoj glas i način izvođenja pesme „Vilo moja, na tebe mi krivo“ probudili su jake emocije kod publike. Kakav je osećaj bio biti na sceni i pevati za Tijanu?

Katarina Novaković: Kada pevam, uvek nastojim da emociju koju osećam prenesem na publiku i drago mi je da sam tada u tome uspela. Pevajući na sceni osetila sam Tijanino prisustvo. Osetila sam tugu, a istovremeno i poštovanje prema Tijaninim roditeljima koji su pokrenuli ovakav festival sa istinskim vrednostima tradicionalnog pevanja. U sećanje na zajedničke nastupe,duboko u sebi osećala sam potrebu da učestvujem na ovom festivalu.

Da li je ovaj festival bio presedan ili redovno učestvuješ na sličnim manifestacijama?

Katarina Novaković: Učestvovala sam na folklornim festivalima na kojima sam predstavljala KUD ,,Bratstvo“ čiji sam član. Predstavljala sam KUD u kategoriji vokalnog soliste, a rezultat su brojne nagrade i priznanja.

Kakve su tvoje želje, na koji način bi volela da u budućnosti iskoristiš izvrstan glas i talenat koji imaš?

Katarina Novaković: Želja mi je da budem poznati kantautor. Volela bih da snimim CD sa svojim pesmama i taj uspeh bih krunisala velikim koncertom na kojem bih te pesme i predstavila.

Pišeš i komponuješ pesme, a jednu od njih namenila si Tijani. Kakve su te emocije tada vodile?

Katarina Novaković: Kada se sve to dogodilo sa Tijanom, duže vreme sam bila u neverici. Osećaj nemoći da bilo šta promenim jako je boleo… Unutrašnji nemir koji sam osećala naveo me je da napišem pesmu i da time postignem svoj duhovni mir i potvrdu da Tijana nikada neće biti zaboravljena.

Kao pobednici, pripala ti je jedna posebna nagrada – Tijanina slika izrađena u tehnici slame. Koliko ti znači taj gest njenih roditelja?

Katarina Novaković: Slika je predivna! Moji roditelji i ja smo srećni što je kod nas. Dok sviram klavir, pogled mi sa dirki često odluta na Tijaninu sliku. Ponekad u mislima čujem zvuke njenog violončela, pa imam osećaj kao da sviramo zajedno.

Katarinin nastup na festivalu pogledajte OVDE

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu