Usvojen „Tijanin zakon“ – država stala uz roditelje!

Deset i po meseci nakon podnošenja inicijative Igora Jurića, Skupština Srbije usvojila je „Tijanin zakon“ koji predstavlja izmenu člana 72. postojećeg Zakona o policiji.

Porodica Tijane Jurić podržana izuzetno velikim brojem ljudi, izborila se za brže reagovanje policije u slučajevima nestanka ili otmice.

– Zadovoljan sam, jer znam da je moglo da bude i drugačije. Mogao sam da se povučem posle onoga što se desilo mojoj Tijani i da ne razmišljam „da li sve ono što je naša porodica preživela, može da se ponovi“. Mislim da bih ponovo doživeo Tijaninu tragediju kad bi se situacija ponovila. Sada bar znam da će policija učiniti mnogo više da spasi svaki život, jer je zakon jasniji. Danas je stvoren pravni osnov da policija reaguje odmah po prijavi nestanka i to ima smisla, jer je praksa pokazala da najveći broj nestalih bude pronađen u prvih nekoliko sati nakon nestanka – rekao je Igor Jurić neposredno nakon što su poslanici izglasali „Tijanin zakon“.

tijanin-zakon-inicijativa (29)

On je podsetio da je predlog za podnošenje „Tijaninog zakona“ nastao 7. avgusta prošle godine.

– Bio sam šokiran sporošću rada organa u slučajevima nestanka lica. Osećao sam odgovornost da nešto promenim. Pozvao sam Milinka Isakovića i profesore pravnog fakulteta u Beogradu Vladimira Vuletića, Gorana Ilića i advokata Zorana Jakovljevića, zamolio ih da pomognu, što su oni i uradili, uz napomenu da tu ima mnogo segmenata da se uredi, ne samo ovaj član zakona, već da ceo zakon treba da se uredi kao poseban zakon… Učestvovao je i još jedan profesor, ali on ne želi da mu se spominje ime i ovom prilikom se svima od sveg srca zahvaljujem… – kaže Igor.

Najvažnija stavka usvojenih izmena glasi da „potraga za nestalim licem počinje odmah i traje dok se lice ne pronađe“. Pre izmena taj rok je bio najčešće od 24 do 48, a u nekim i 72 časa.

U pisanju izmena postojećeg Zakona o policiji učestvovali su pravnici i profesori Pravnog fakulteta u Beogradu i poznati srpski advokat Zoran Jakovljević.

– Neizmerno sam zahvalan svima koji su mesecima pisali poruke „Zašto Tijanin zakon nije usvojen“, a njih je mnogo. Oni su ujedinili jednu želju za većom bezbednošću. Njihova podrška mi je dala snagu da istrajem do kraja – kaže Igor Jurić.

tijanin-zakon-inicijativa-igor-juric (2)

On napominje i da je ovo samo mali pomak, te da „bezbednost treba da bude regulisana ne jednim članom, nego celim, posebnim zakonom“.

Na kraju, devojčicin otac kaže da je „Tijanina smrt dobila smisao u slučaju spašavanja male Maše iz ruku otmičara“.

– Siguran sam da posle tragedije koja je zadesila moju porodicu, bar kada su nestanci dece u Srbiji u pitanju, više ništa neće biti isto… – zaključuje Igor.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!