Vatrogasci u majicama sa Tijaninim likom podržali humanost

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Stanišića organizovalo je drugu akciju „Hajdemo zajedno“ kojom se promovišu uloga žena u vatrogastvu i ravnopravnost polova u obavljanju „muških“ zanimanja kakvim se smatra i vatrogasni poziv. 

U prvom delu događaja održana je debata na kojoj je istaknut deficitaran broj žena u vatrogasnim jedinicama, bilo da je reč o dobrovoljnim ili profesionalnim vatrogasnim društvima.

– Dobrovoljna vatrogasna društva u Srbiji danas okupljaju 600.000 članova među kojima je svega 5.000 žena. Od 3.500 profesionalnih vatrogasaca, njih 280 su žene – istakla je predsednica Vatrogasnog društva Stanišić Dragana Đapić, dodavši da i u tako malom broju žene uglavnom obavljaju administrativne poslove.

Nakon debate, održan je takmičarski deo, a ekipe su nazvane imenima ženskih osoba koje su svojim životom i delima ostavile trag – Majka Tereza, Mileva Ajnštajn, Jovanka Orleanka, Valentina Terješkova…

vatrogasci-stanisic2

Jedna od ekipa nosila je ime „Tijana“, čime je odata posebna čast tragično nastradaloj Tijani Jurić. Tokom celog događaja, organizatori i članovi ekipe bili su obučeni u majice sa Tijaninim likom.

– Naša je ideja bila da deo sredstava dobijenih za realizaciju projekta usmerimo na kupovinu majica sa Tijaninim likom, a koje se prodaju u humanitarne svrhe. Ovim gestom želeli smo da pokažemo da smo protiv svake vrste nasilja i da podržavamo humanost. O svakom imenu pojedinačno smo pričali u delu debate – rekla je Đapićeva.

Kroz takmičenje, žene i muškarci vatrogasci pokazali su da je taj poziv jednako dostupan za oba pola.

Projekat „Hajdemo zajedno“ podržali su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Ekumenska inicijativa žena iz Hrvatske.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu