Veliki broj aktivnosti u još jednoj godini rada Fondacije Tijana Jurić

Preko sto radionica za učenike i odrasle, rad sa starima, konferencije, festival, film o vršnjačkom nasilju, peticija za izmenu krivičnog zakonika – samo su neke od aktivnosti koje je Fondacija Tijana Jurić sprovela u ovoj školskoj godini.

Fondacija Tijana Jurić

Igor Jurić na jednoj od mnogobrojnih radionica.

Radionice i edukacije o bezbednosti na internetu

71 radionica u osnovnim i srednjim školama u Srbiji okupila je oko 4000 učenika. Radionice „Tijana klik“ pomogle su učenicima da shvate kakve sve opasnosti postoje u digitalnom svetu i na koji način se zaštititi, kao i kako reagovati u rizičnoj situaciji.

 

Fondacija Tijana Jurić

Na radionici u školi.

Osim sa učenicima, Fondacija Tijana Jurić radila je na edukacijama i usavršavanju i odraslih, pa je tako kroz 36 radionica „Ukradena bezbednost“ prošlo oko 1500 odraslih, a nismo zaboravili ni naše najstarije sugrađane koje smo naučili da sigurno i bezbedno koriste internet i komuniciraju putem njega. Zahvaljujući projektu Sigurna starost, penzioneri iz Subotice i Beograda uspešno su završili obuku o bezbednom korišćenju interneta i onlajn komunikaciji.

 

Fondacija Igor Jurić

Najstariji sugrađani uče o bezbednosti na internetu.

Uspešno smo realizovali projekat Deca u riziku, razvoj i unapređivanje usluga psihosocijalne pomoći, gde je fokus bio na razvoju profesionalnih kompetencija stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu podršku nestaloj deci i porodici. Sa četrdeset i jednim polaznikom radili smo na razvijanju novih i unapređenju postojećih usluga psihosocijalne pomoći za maloletna nestala lica nakon njihovog pronalaska i pružanje usluge njihovim roditeljima, kao i maloletnim žrtvama trgovine ljudima. Više o tome pročitajte OVDE.

blank

Na jednoj od edukacija.

U osnovnim i srednjim školama i u ovoj školskoj godini igrala se predstava Krivac je tamo negde, koja kroz pozorišni pokret edukuje decu i mlade o rizicima koji postoje i o očuvanju bezbednosti. Odigrano je ukupno 10 predstava, a više o njoj pročitajte OVDE.

 

blank

Edukativna predstava Krivac je tamo negde.

U proteklih godinu dana sproveli smo edukacije za 200 socijalnih radnika u 7 gradova: Beograd, Novi Sad, Kruševac, Subotica, Novi Pazar i Zrenjanin. Sedam stručnih seminara je održano na temu onlajn sigurnosti dece, a detaljnije o tome pročitajte OVDE.

 

Druga konferencija Bezbednost i odgovornost

Ne samo da smo bili učesnici nekoliko važnih konferencija i okruglih stolova, nego smo i održali drugu stručnu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost“ koja je okupila velik broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

 

Fondacija Tijana Jurić

Igor Jurić na konferenciji Bezbednost i odgovornost

 

Obeležili smo i dva veoma važna datuma – Dan sigurnijeg interneta i Međunarodni dan nestale dece. Jedan od načina borbe je i naš Registar nestalih lica koji možete videti OVDE.

 

Fondacija Tijana Jurić

Nestali ne smeju biti nevidljivi!

Mališani iz Dečjeg sela i iz Bačke Topole imali su priliku da zajedno sa nama posete Specijalnu antiterorističku jedinicu i Policijsku brigadu Policijske uprave u Beogradu i upoznaju se sa njihovim radom. Više o tome pročitajte OVDE.

 

Fondacija Tijana Jurić

U poseti SAJ-u i Policijskoj brigadi.

Snimili smo još jedan film o vršnjačkom nasilju zasnovan na istinitom događaju, o devojčici iz Srbije koja je nakon što je trpela vršnjačko nasilje počinila samoubistvo. Ovo je naš osmi film čija je svrha edukacija učenika, prosvetnih radnika, ali i svih građana o ovoj važnoj temi.

blank

Sa snimanja filma.

Fondacija Tijana Jurić započela je i uređenje divlje deponije na putu za Sombor, na kojoj je pronađena Tijana Jurić. Sada će to biti jedinstveni park – arboretum, oaza retkih vrsta drveća i drugih biljaka.

 

4. Festival Glas anđela – Tijana Jurić

Nama posebno bitan događaj, festival etno muzike Glas anđela – Tijana Jurić održan je po 4. put 29. i 30. juna u Bajmoku. Prvo festivalsko veče obeležila je predstava Art, dok je drugo veče bilo rezervisano za takmičenje dece do 16 godina u pevanju izvorne muzike. Sve naše takmičare upoznajte OVDE, a o pobednicama Jani i Dunji Mihajlović iz Jakova, pročitajte OVDE. Nastupe takmičara možete pogledati na našem YouTube kanalu. Festival je zatvorio koncert Zvonka Bogdana.

Fondacija Tijana Jurić

Učesnici festivala sa organizatorima i članovima žirija.

Festivalu su prethodila dva kulturna događaja – koncert Bojane Nikolić i Srpskih glasova i književno veče sa Matijom Bećkovićem.

 

blank

Matija Bećković

Egzit festival

Deo našeg tima bio je prisutan i na jednom od najvećih muzičkih festivala u Evropi – Egzit festivalu i svakog dana informisao zainteresovane posetioce o procedurama koje se sprovode u slučaju nestanka osobe, o registru nestalih, sistemu amber alert i viziji i misiji naše fondacije.

blank

Članovi tima Fondacije na Egzit festivalu

 

Inicijativa Fondacije Tijana Jurić za uvođenje doživotne kazne

Uz vašu pomoć uspeli smo da sakupimo skoro 160 000 potpisa za izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje doživotne kazne za ubice dece i trudnica. Više o samoj inicijativi naše fondacije pročitajte OVDE.

 

Fondacija Tijana Jurić

Bez vas ne bismo mogli i zato se ovim putem zahvaljujemo svima na bezgraničnoj podršci koju svaki dan dobijamo i koja nam daje dodatnu snagu. Dosta je stvari iza nas, ali još je više onih koje nam tek predstoje. Nećemo odustati jer – bezbednost dece je odgovornost svih nas!

 

 

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu