WEB DETEKTIVI: Stvaranje digitalnog društva za sve

 

Inicijativu „Web detektivi“ usmerenu ka podizanju svesti o bezbednosti dece na internetu sprovodi Centar za nestalu i zlostavljanu decu, uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP.

Glavni cilj ovog pilot projekta je povećanje nivoa znanja i svesti dece o opasnostima na internetu. Cilj će biti postignut edukovanjem 600 dece osnovno školskog uzrasta na temu bezbedne i odgovorne upotrebe interneta. Od ovih 600 đaka, 50 najmotivisanijih će biti odabrano i obučeno da postanu „Web detektivi“, što će im omogućiti da upotrebe stečeno znanje i veštine o štetnom sadržaju na internetu usvojeno na edukacijama, i ubuduće se bave prijavljivanjem istog.

U okviru projekta, biće razvijena i edukativna online platforma namenjena nastavnicima osnovnih škola, koja će služiti kao resurs za edukaciju i podršku u obrazovanju dece različitih uzrasta i njihovih roditelja o sigurnoj upotrebi savremenih tehnologija i interneta.

Prva faza projekta, koja je već uveliko u toku, podrazumeva održavanje interaktivnih edukativnih radionica za učenika V i VI razreda na temu bezbednost na internetu. Do sada su održane radionice u Novom Sadu, Botošu, Sremskoj Mitrovici i Subotici, a u naredmom periodu nam je u planu poseta osnovnih škola u Apatinu, Somboru i Bačkoj Topoli.

Projekat „WEBDETEKTIVI“ predstavlja značajan korak ka osnaživanju dece i mladih da se bolje snalaze u digitalnom prostoru, dok istovremeno podstiče stvaranje bezbednijeg internet okruženja za sve korisnike.

Ovaj tekst objavljen je u okviru projekta „Web detektivi“, koji finansira Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Sadržaj ove publikacije, kao i rezultati prikazani u njoj, su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu decu i ne odražavaju nužno stavove Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu