Završena uspešna godina fondacije, u 2016. godini planovi još veći (VIDEO)

Završnom konferencijom u „Klein house“ u Subotici, Fondacija „Tijana Jurić“ zaokružila je ostvarene rezultate u 2015. godini.

Događaj koji je okupio veliki broj subotičkih medija i dopisništava bio je prilika da se iznesu i planovi za 2016. godinu.

Predstavnicima medija i partnerima koji su pomagali rad Fondacije, obratili su se član Gradskog veća Grada Subotice zadužen za oblast sporta, omladine i turizma Vjekoslav Ostrogonac, Igor Jurić, osnivač Fondacije i Bojana Latinović, savetnik za odnose sa javnošću.

U prethodnim mesecima Fondacija je dobila veliku podršku građana, organizacija, medija i institucija.

– Dosadašnja saradnja Grada Subotice i Fondacije „Tijana Jurić“ bila je na izuzetnom nivou, uključujući i Kancelariju za mlade. Jedna stvar koja je nama vrlo važna, jeste bezbednost mladih kojom se Fondacija bavi. Svima nama je važno da naša deca budu informisana i da u ovim vremenima znaju šta ih čeka, koje opasnosti vrebaju i kako da reaguju u određenim trenucima, kome da se obrate kada su u opasnosti. Važno je i za nas roditelje da zbog manjka vremena i znanja dobijamo ovakvu vrstu informacija. Nadam se da će svest naših građana u narednom periodu biti na još višem nivou – rekao je član Gradskog veća, Vjekoslav Ostrogonac.

Najvećim ostvarenim ciljevima na polju bezbednosti dece koje je Fondacija postigla u 2015. godini smatraju se usvajanje „Tijaninog zakona“ i članstvo Fondacije u međunarodnom sistemu „AMBER Alert“.

Govoreći o Tijaninom zakonu, Igor Jurić je istakao da je izmena člana 72. Zakona o policiji predstavljala početak borbe za bolju bezbednost u državi.

– Izmena Krivičnog zakonika, onog dela koji se odnosi na brže reagovanje policije i sistema, jeste nešto za šta ću se zalagati u budućnosti. Takođe, veoma važan momenat u 2015. godini bio je članstvo Fondacije u međunarodnoj organizaciji za potragu dece „AMBER Alert Europe“. Posredstvom te organizacije želimo da uvedemo najbolje mehanizme za potragu u slučaju nestanka dece – istakao je Jurić.

blank

Veliko interesovanje medija

Kada je reč o projektima koji su se održavali kontinuirano tokom godine, u osnovnim i srednjim školama za učenike, roditelje i prosvetne radnike održano je 14 „Tijana klik“ edukacija o bezbednosti dece na internetu, tri edukacije „Stop trgovini ljudima“, dva predavanja o bezbednosti dece sa piscem i autorom knjige “Armagedon”, Vladom Arsićem. U toku novembra, Fondacija “Tijana Jurić” dobila je autorsko pravo za izvođenje predstava “Nasilje nema opravdanje” autora Zijaha Sokolovića.

Sve edukacije realizovane su u saradnji sa kriminolozima i stručnim saradnicima koji aktivno rade na prevenciji trgovine ljudima i pedofilije.

– U 2016. godini predavači Fondacije držaće tribine i edukacije i na mađarskom jeziku, uvešćemo još jednu predstava koju priprema glumac Vladimir Grbić – najavio je Igor Jurić.

Fondacija se protiv nasilja, a sa krajnjim ciljem bezbednosti dece, borila i kulturom. U junu je u mestu Svetozar Miletić održan pri Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ čiji je glavni deo bio takmičenje dece do 16 godina u etno pevanju, dok su u revijalnom delu nastupili Branislav Lečić i Jelena Tomašević.

Drugi festival biće održan u junu 2016. u Bajmoku i trajaće tri dana. Najavljeno je izvođenje predstave „Indigo“ Branislava Lečića, Danice Maksimović i Marije Vicković, takmičenje za decu u etno pevanju i revijalni nastup umetnika Predraga Mikija Manojlovića, Danice Krstić,Tijane Bogićević i Marka Robertsona, Alekse Jelića, Merime Njegomir, orkestra RTS-a.

Na polju humanitarnih aktivnosti, Fondacija je prodajom majica sa Tijaninim likom prikupila 575.500 dinara za lečenje nekoliko obolele dece.

blank

Pevačka grupa „Zlatovez“

VELIKI PLANOVI FONDACIJE U 2016. GODINI

Jedna od prvih aktivnosti u 2016. godini biće predstavljanje novog, redizajniranog sajta tijana.rs koji će do kraja januara biti dostupan javnosti sa novim vizuelnim identitetom. Sajt će biti od velike koristi javnosti i medijima, jer će pored vesti i informacija o održanim događajima, sadržati edukativne tekstove i vodiče o prevenciji raznih vidova nasilja.

Jedna od sekcija na novom sajtu predviđena je i za ambasadore Fondacije, javne ličnosti koje će svojim uticajem doprineti efektnijoj realizaciji projekata za dobrobit svih građana, pre svega dece.

– U toku 2016. godine, sajt tijana.rs dobiće i svoj online shop za koji već sada biramo predmete. Neki od njih imaće vezu i snažnu asocijaciju na ono što je Tijana bila i što je za života radila. Prodajom takvih proizvoda koristićemo priliku da pokažemo društvenu odgovornost i učinimo dobra dela zajedno sa ljudima dobre volje – istakla je Bojana Latinović.

blank

Mihaela Nemet sa predstavnikom Radio Subotice

Vrlo važna biće i saradnja sa ostalim fondacijama koje se bave decom, njihovom bezbednošću, zdravljem, edukacijom, te će tako prema njenim rečima, Fondacija „Tijana Jurić“ pokrenuti stručnu Konferenciju fondacija u Srbiji ne bi li se na jednom mestu razmenile sve važne informacije i sagledali novi načini za pomoć i brigu o deci.

Tokom konferencije pohvaljena je i odlična saradnja sa medijima koji su prenoseći sve informacije o aktivnostima Fondacije i sami dali svoj doprinos na polju bezbednosti i društvene odgovornosti.

VIDEO O AKTIVNOSTIMA FONDACIJE „TIJANA JURIĆ“ U 2015.

Bojana Latinović

Foto: Strahinja Babović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu