Borba protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama se nastavlja

Juče je u Novom Sadu održan sastanak članova Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada i predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Fondacija Tijana Jurić). Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Igor Jurić, kao i predstavnici Subotice, Aranđelovca i opštine Vlasotince.

Obzirom da je Novi Sad jedini grad u Srbiji koji ima Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, Fondacija je upravo njega izabrala kao primer dobre prakse, odnosno kao instituciju koja će svojim primerom da motiviše i upozna sa svojim radom još tri lokalne samouprave u Srbiji, sa krajnjim ciljem da i one osnuju Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, u svojim mestima i krenu da rade na izmeni zabrinjavajuće statistike koja se tiče vršnjačkog nasilja.

Naša krajnja ideja je da svi gradovi i opštine u Srbiji imaju jedno ovakvo koordinaciono telo. Ono što vam mogu reći da sam u razgovorima sa gradonačelnikom Vučevićem i predsednikom naše zemlje koje sam vodio u proteklih mesec dana čuo da će formiranjem nove vlade ovaj problem biti vodeći kojim će se naša zemlja baviti. – izjavio je Jurić.

Kako bi se u dijalog o rešavanju problema vršnjačkog nasilja uključili svi neizostavni akteri, Fondacija će održati i javne debate u svakom od tri odabrana grada, u vidu okruglih stolova, koji će okupiti sve zainteresovane strane: predstavnike opštinskih vlasti ali i drugih partija koje čine Skupštinu opštine, predstavnike roditelja, dece i mladih, centara za socijalni rad, osnovnih i srednjih škola, zdravstvenih ustanova, policije, tužilaštva, organizacija civilnog društva, kancelarija za mlade, lokalnih medija i dr.

Želja nam je da ovom inicijativom omogućimo dijalog i razmenu znanja i iskustava, sa ciljem izmena u javnim politikama, koje će obezbediti bolju saradnju i učestaliju komunikaciju obrazovnih ustanova sa lokalnim vlastima, i drugim lokalnim institucijama koje mogu da pospeše efikasnost suzbijanja, ali i prevencije vršnjačkog nasilja. – kaže Jurić.

Osim Koordinacionog tela, Novi Sad će uskoro dobiti i dnevni boravak za decu. Ova ustanova će biti otvorena za svu decu u riziku, a naš stručan tim će se potruditi da im bude pružena sva potrebna podrška kako bi mogli da vode zdrav život i imaju bezbedno detinjstvo kakvo zaslužuju. Svako od nas može da doprinese bržoj realizaciji ove ideje. Kliknite i pročitajte kako.

Fondacija Tijana Jurić sprovodi projekat „Zajedno protiv vršnjačkog nasilja“ u okviru projekta  Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“ uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ove stranice isključivo je odgovoran autor i taj sadržaj nužno ne odražava stavove Evropske unije. © 2021 Dijalog promena

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu