Međunarodni dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta je međunarodna kampanja koja promoviše bezbedno digitalno okruženje za decu i mlade. Svake godine, cilj ove kampanje je da podgne svest o novonastalim izazovima i problemima vezanim za bezbednost dece na mreži, bilo da se radi o sajberbulingu, govoru mržnje, zloupotrebi podataka ili izloženosti štetnom sadržaju.

20 godina obeležavanja Dana sigurnijeg interneta

Danas, 7. februara, dvadesetu godinu za redom obeležava se Dan sigurnijeg interneta uz razne akcije različitih organizacija širom sveta. Tema je „Zajedno do bezbednijeg interneta“ i u okviru nje će se milioni ljudi iz vlada, međunarodnih organizacija, i drugih sektora ujediniti kako bi skrenuli pažnju na važnost bezbednosti dece na internetu i inspirisali pozitivne promene na mreži.

Šta je cilj obeležavanja Dana sigurnijeg interneta?

Cilj DSI (Dan sigurnijeg intereta) je podizanje svesti uz istovremeno predlaganje i preduzimanje konkretnih mera za kreiranje bezbednijeg onlajn okruženja za decu i mlade. Ovo je zajednički pristup koji uključuje celu zajednicu, što znači da zahteva od svih učesnika da učine svoj deo kako bi kreirali bolji i sigurniji internet za sve.

Prisustvo dece i mladih na mreži je neizbežno, međutim, digitalni svet sa sobom nosi ozbiljne rizike i opasnosti po njih što može da utiče na njihovo mentalno zdravlje, njihovu dobrobit i sve druge aspekte njihovog života. Zbog toga, uključivanje dece i mladih je primarni fokus DSI-a.

Roditelji, staratelji i stručni saradnici takođe igraju ključnu ulogu u pružanju podrške mladima da na najbolji mogući način koriste tehnologiju bezbedno i u najbolje svrhe, ali kako bi se to postiglo, potrebno je da sve uključene strane budu edukovane.

Aktivnosti Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Povodom ovogodišnjeg Dana sugurnijeg interneta Centar je organizovao nagradni konkurs u saradnji sa Gigatronom, u okviru kog su deca imala zadatak da kreiraju poster koji bi skretao pažnju na opasnosti na intenetu i promovisao bezbednu upotrebu istog.

“Sa ponosom mogu da kažem da se konkursu odazvao velik broj dece i da su pokazali da su pažljivo slušali i usvojili znanja vezana za bezbednu upotrebu interneta. Znanje koje su deca demonstrirala pokazuje da je ono što radimo itekako ima smisla i da je urodilo plodom!” – izjavio je predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

Centar tokom cele godine organizuje edukacije za decu, roditelje i stručnjake na temu bezbedne upotrebe interneta, u okviru kojih skreće pažnju na potencijalne probleme, opasnosti i trendove na internetu, ali i nudi konkretna rešenja i savete kako do zloupotrebe i zlostavljanja ne bi došlo. Od 2015 do danas Centar je održao više od 800 ovakvih radionica u skoro svakom gradu i školi u Srbiji.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu