Javno zagovaranje za uvođenje Amber alert-a
Mehanizam Amber alert podrazumeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilbordi, GPS navigacije, posteri), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima. Amber alert na vrlo transparentan način obaveštava javnost koje je dete nestalo, kada i gde je poslednji put viđeno, šta je na sebi imalo obučeno i kome treba da se obrate u slučaju da zapaze i prepoznaju dete. Mehanizam se aktivira u slučajevima otmice deteta i kada je život deteta ugrožen. Fondacija Tijana Jurić zalaže se za uvođenje Amber alert-a u Srbiju još od 2015. godine. Do sada smo više puta javno ukazivali da je uvođenje ovakvog sistema od preke potrebe za bezbednost dece, raspravljali o tome na okruglim stolovima, konferencijama, na sastancima sa donosiocima odluka, međutim, do sada nismo dobili nikakav konkretan odgovor vlasti. Posle svih dosada preduzetih koraka u cilju inicijative za uvođenje Amber alert-a u Srbiji, ali i posle iskustva sa dve uspešne kampanje javnog zagovaranja, procenjujemo da je organizovanje nove kampanje javnog zagovaranja, za uvođenje Amber alert-a u Srbiji najbolji način da realizujemo ovaj strateški cilj i time napravimo još jedan veliki korak na polju unapređenja bezbednosti dece u Srbiji.

Ciljeve projekta “Javno zagovaranje za uvođenje Amber alert sistema oglašavanja o nestanku deteta” smo definisali kroz: unapređenje stepena saradnje Fondacije sa javnim vlastima po pitanju efikasnosti potrage za nestalom decom; unapređenje stepena informisanosti donosioca odluka o novim mehanizmima u potrazi za nestalom decom i unapređen stepen informisanosti građana o Amber alert sistemu oglašavanja i povećati kvalitet njihovog učešća u procesu donošenja odluka koje se tiču unapređenja bezbednosti dece.
Projekat je obuhvatao različite propagandne aktivnosti u medijima, tribine, ulične akcije, stručnu konferenciju, sastanke sa predstavnicima resornih ministarstava, izradu promo videa, flajera i brošura.

Projekat je sproveden od 15.04.2019. do 15.10. 2019. godine uz finansijsku podršku USAID-a, u okviru projekta BOŠ-a “Aktivni građani – bolje društvo”.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!